Min första ölbryggning, en NEIPA

Kör lite dagboksstuk på detta inlägg som . Min första ölbryggning är en New England Pale Ale (NEIPA) som startade 26/11 20:05

Steg 1. Mäskning

Jag börjar med att värma 18.9L/12°C Vatten till 72°C (tog ca 30 min). Detta eftersom maltmängden kommer sänka temperaturen. I mitt fall sänktes det ner till 68C. Därefter skall mäskning pågå i 60 min vid 67°C (pump på). Under tiden försöker jag värma 16.05L Vatten på spisen upp till 80°C som skall användas till att hälla (laka) genom malten. En utmäskning vid 76°C i 10 min genomförs.

Steg 2. Lakning

Malthållaren plockas upp och jag låter det rinna av medan jag häller över 80°C vatten. Temperaturen i vörten hölls kvar till 76°C under processen. Ett [SG]-värde (Specific Gravity) togs och hamnade på 1.042 (kanske onödigt/missvisande då det var hög temperatur).

Steg 3. Vörtkokning

Kokning påbörjas kl 22:57 och 23:28 kokar vörten. Kokning ska ske i 60 minuter. När det är 15 min kvar åker första humlen i. Den andra batchen när det är 10 min kvar. När steget är klart plockas ”humlebollarna” bort och jag låter vörten (85°C) porla från hög höjd ner i jäskärlet för att syresätta vörten (detta skall undvikas vet jag nu, men trodde då att detta kunde vara ytterligare ett bra sätt att undvika bakterier).

Steg 4. Kylning och Jäsning

Påbörjar kylning av vört från 80°C till 25°C tar ca 40 min. Häller i jäst och askorbinsyra genom jäshålet i locket. Jag hade nämligen problem med silikonpackningen och ville inte riskera något när vörten var kyld. Dock ska jag undvika askorbinsyra vid detta steget i fortsättningen. Som jag för övrig hade tänkt att använda som oxidationsskydd vid torrhumling. Så i vid torrhumling ist.

Smaken är just nu; distinkt beska med hög sötma, behaglig maltkaraktär och ett [SG]-värde på 1.056, ett så kallat OG-värde (Original Gravity). Enl. receptet ska det ligga på 1.052.

Efter 33.5h bubblar det bra och efter 52.5h tycker jag det inte händer något alls. Efter 68.5h flyttar jag in jäskärlet då jag märker att den föregående temperaturen på 19C har fallit till 18C. Tänker mig att 20C ev. gör jästen gott. Men inget händer. Efter 90h tar jag ett nytt [SG]-värde och mäter av 1.020, så det har jäst. Observerar bra nyans i mätglaset, smaken lite ”stickig” nästan som att det skulle kunna finnas lite kolsyra i maltsmaken, humle finns där men beskan har gått ner och den tidigare distinkta sötman är borta.

Steg 5. Tappning & Resultat

Då detta var min första bryggning, så fanns det mycket att lära. Inte minst steget tappning. Jag ”tvingade” bort luften ur faten med CO2 innan jag tappade. Gjorde även en liten batch med flaskor, för att kunna jämföra vid senare tillfälle. 30 dagar senare hade jag fortfarande lite kvar i fatet och några flaskor. Kan bara konstatera att båda metoderna fungerade bra. Dock är jag otålig så föredrar kolsyrning på fat. Testade även att tvinga i kolsyra, genom att ha kolsyran inkopplad medan jag skakade fatet. Hamnade till slut på 0.9 bar vid 6°C vilket enligt kolsyratabellen 2.43.

https://maltmagnus.se/image/2266/kolsyreschema2.jpg

Ölen blev ”len” och god, härlig skumkrona. Inga konstigheter, dock vill jag brygga utifrån egen preferens ”godare” öl och jag valde att trycka ner lite mer kolsyra än strikt rekommenderat, eftersom jag själv gillar bubblor. Varför jag funderar på att brygga en till, är att öva på repetition och utfall.

Dock noterar jag ett fel jag gjorde enl. receptet och en förändring som jag kommer göra med askorbinsyra. Steg 7,8,9 kokades i 10min istället för att jag stängde av koket och körde 10 min. Askorbinsyran ska jag tillföra när jag torrhumlar och inte innan.

Recept – New England Pale Ale