Kalibrera temperatursensor med is

Att du får kalibrerad eller bra mätutrustning när du köper dina prylar är inte en självklarhet, speciellt inte om du som jag försöker hålla nere kostnader. Beroende på vad du ska göra så är så korrekta värden som möjligt väldigt viktigt.

Det finns två metoder som är enkla att göra hemma. Det ena är att koka vatten (100) och det andra är att göra ett isbad. Det senare har fördelar, speciellt om din mätprobe/sensor har någon typ av beläggning, är limmad eller ingjuten i plast. Men är den av ren metall så kan kokande vatten vara att föredra.

Det finns en liten risk att temperaturskalan inte här helt linjär. Därför kan det vara bra att kalibrera en sensor med tanke på vad den ska användas till.

Exempelvis så har jag 2st STC-1000 som jag ville kontrollera, en gammal och en nyköpt. Båda används för att styra kylskåp och med andra ord vill jag använda dessa på under 20 °C. Därför är ett isbad för kalibrering bäst här. Hittade även en bra film som beskriver förloppet: https://www.youtube.com/watch?v=F8jwYpN5E-M

Proceduren är väldigt enkel. Jag använde mig av en termos.

  1. Fyll en behållare med is
  2. fyll på med kallt vatten
  3. låt stå en stund, rör runt. Tanken är att ”systemet” ska komma så nära 0 °C som möjligt.
  4. Sätt ner din probe utan att den tar emot kanterna och är i mitten av isbadet.
  5. Vänta någon minut, kalibrera tills mätaren visar 0 °C.

Viktigt att proben är i mitten av isbadet. Värme skiktar sig. Vattnet under isen (om det bara är vatten) är inte lika nära 0 °C som vattnet mellan isbitarna.

Mina STC-1000 var 0.7 resp 0.5 °C ifrån måltemperaturen. Inte helt tokigt.

Jag passade samtidigt på att kolla mitt bryggverk och det visade sig ligga 2 °C från måltemperaturen. Vid nästa bryggning ska jag dubbelkolla vid kokning. Då jag misstänker att den ligger 1 °C fel.

Och jag testade en gång till, men denna gång filmade jag: